Historie

Toneelgroep Spoenk was/is een jeugdtheatergroep uit Nijmegen. Sinds onze oprichting in 1987 hebben we steeds jeugdboeken bewerkt. De speelstijl kun je aanmerken als grotesk, fantasievol en tragikomisch. Tot ongeveer 1993 zijn er een vijftal jeugdboeken bewerkt:


Momo en de tijdspaarders

Momo en de tijdspaarders

Een bewerking naar het gelijknamige boek en tevens de eerste voorstelling van Spoenk. Een aantal mensen afkomstig van de toenmalige opleiding 'Kopse Hof' hebben Spoenk in het leven geroepen en de fundamenten gelegd voor het hedendaagse Spoenk.separator
Sjato lila de rose

Sjato lila de rose

Naar het gelijknamige boek van Simone Schell. Een ironisch verhaal over de verhouding tussen ouders en kinderen, liefdesrelaties, slechte jeugdervaringen en de kruideniersmentaliteit in een klein dorp. Bij deze voorstelling werd voor het eerst het spel ondersteund door livemuziek op het podium.separator
Kaspar en de ijzeren poedel

Kaspar en de ijzeren poedel

Een bewerking naar het boek van Joseph Hooper. Een spannend verhaal over een jeugdbende en een inbraak. Hier doen de special effects, het jongleren en de acrobatiek hun intrede, naast de livemuziek.
separator
Meester van de zwarte molen

Meester van de zwarte molen

Een vrije bewerking naar het boek van Otfried Preussler. Een mystieke voorstelling met de rituelen rondom de zwarte molen. In deze voorstelling krijgt zang en muziek een voorname plaats. Spoenk komt mede hierdoor artistiek op een hoger plan te staan.separator
Matilda

Matilda

Een bewerking van het bekende boek van Roald Dahl. Een verhaal over een meisje dat in verzet komt tegen grote mensen die zich slecht gedragen. Middels deze voorstelling professionaliseert Spoenk zich verder. Ook komen alle aspecten van eerdere voorstellingen hier samen, zoals zang, muziek, fantasie en grotesk spel.

Om de professionalisering verder uit te bouwen werd besloten een fusie aan te gaan met Jeugdtheater Platvorm Gelderland. Deze fusiepartner kwam helaas de afspraken niet na en derhalve wilde Spoenk weer haar eigen weg gaan. Alles wat Spoenk in de jaren opgebouwd had, was teniet gedaan en alleen de stichting Spoenk zonder middelen was overgebleven.

De activiteiten van Spoenk zijn de jaren daarna op een heel laag pitje komen te staan, maar onder impuls van Martijn Arts en Rudy Notschaele is er, door in eerste instantie decor en kleding te verzorgen voor allerlei podiumacts en performances, weer een basis gelegd om verder te gaan. Uiteindelijk werd een theatrale dansvoorstelling gemaakt voor alle leeftijden.
separator
La Befana

La Befana

De wereld van vier heksen stort in. Door vier elementen te verenigen ontstaat weer een nieuwe wereld, met nieuwe perspectieven. De première was een uitverkochte voorstelling in het Luxtheater.

separator
La Befana

Heden

De laatste jaren richt Spoenk zich ook op allerlei andere zaken (kostuums, special effects, decor, rekwisieten, geluid, licht, regie enzovoorts) die met voorstellingen, acts en performances te maken hebben. Vooral om aankomend talent te ondersteunen en het product op een hoger plan te tillen, maar ook om gelden te vergaren om weer geheel in de traditie van Spoenk een voorstelling of performance in eigen beheer te maken. Voorbeelden daarvan zijn de living statue 'de vogelvrouw': een levensechte paspop die het gesprek van de dag was tijdens de wereldkampioenschappen living statue te Arnhem, en de straatvoorstelling 'Siske en Wuske'.

Vasim

Sinds 2007 is Spoenk gevestigd in de Kunstenaarscentrum 'De Vasim' te Nijmegen. Een plek waar allerlei theatermakers, kunstenaars en performers samen hun krachten bundelen.